Granola

Mart 3, 2012

Evde granola yapmak için iki geçerli sebebim var: Dışarıda satılanlar hep benim istediğimden daha tatlı ve yağlı oluyor; bir de içlerinde her zaman sevdiğim meyve ve kuruyemişler olmuyor. Yapılışı çok kolay. Dışarıda bulamayacağınız yepyeni çeşitler de üretmek mümkün.

Benim tarifim çocukluğumdan tanıdığım tahin pekmezle büyüyünce tanıştığım granolayı birleştiriyor. Müthiş bir lezzet; ama siz daha alışılmış bir çeşitle başlayabilirsiniz. Onlarca granola tarifi arasında gezince, yavaş yavaş zihinde bir altın oran oluşmaya başlıyor. Tarifler her ne kadar çeşitlilik gösterse de aşağı yukarı şöyle bir formül var: 3 ölçü tahıl (çoğunlukla yulaf ezmesi, ama aynı şekilde ezilmiş buğday, çavdar, vb., bulabiliyorsanız onları veya birkaçının karışımını kullanabilirsiniz); 2 ölçü kuruyemiş/tohumlar (fındık, fıstık, ceviz, badem, keten tohumu, susam vb.), 1 ölçü kurumeyve (kayısı, incir, hurma, üzüm, erik, vb.), ½ ölçü bir çeşit sıvı şeker (bal, pekmez, agave şurubu, akçaağaç şurubu, koyulaştırılmış reçel suyu, vb.), ¼ ölçü bir çeşit yağ (bitkisel yağlar, erimiş tereyağı, tahin, vb.) ve bir miktar tuz. Buraya kadar olan malzemeler temel tarifi olusturuyor. Bunlara ek olarak istediğiniz baharatları (tarçın, kakule, zencefil, vanilya, naranciye kabuğu, vb.), hatta cikolata, zencefil şekerlemesi gibi tatlı parçacıkları da ekleyebilirsiniz.

Granolayı sabahları taze meyve ve yoğurtla kahvaltı olarak; küçük poşetlerde öğleden sonra atıştırmalık olarak; veya dondurmanın üzerinde tatlı olarak kullanabilirsiniz.

Image

Tahin Pekmezli Granola

3 su bardağı yulaf ezmesi

1 su bardağı karışık kuruyemiş (fındık, ceviz, badem, ayçekirdeği, susam)

½ su bardağı kuru meyve (kayısı, incir)

½ su bardağı pekmez

½ su bardağı tahin (sıvı yağ kullanıyorsanız ¼ bardak kullanın)

1 çay kaşığı deniz tuzu

½ çay kaşığı tarçın

Fırını önceden 150 derede ısıtın. Kuruyemiş ve kurumeyvelerin büyük olanlarını küçük parçalara ayırın.

Derin bir karıştırma kabında, yulaf, kuruyemişler, tuz ve tarçını karıştırın. Ayrı bir kapta iyice karışana kadar çırpıtığınız tahin ve pekmezi de üzerine döküp yulaf ve kuruyemişler tahin pekmezle kaplanana kadar karıştırın (Eger tahin ve pekmez uzun sure buzdolabında beklemişse ocakta veya mikrodalga fırında biraz ısıtırsanız çok daha kolay karışır.)

Geniş bir fırın tepsisinin üstüne (isterseniz önce tepsiye pişirme  kağıdı yayabilirsiniz) malzemeleri yayın ve fırına koyun. Bu tarifte olduğu gibi tahin kullanıyorsanız her on dakikada bir, sıvı yağ kullanıyorsanız 15 dakikada bir karıştırarak toplam 45 dakika pişirin. Fırınların ısıları farklı olabiliyor, eğer halen renginde bir koyulaşma olmadıysa daha uzun süre tutatbilirsiniz. Kavruldukça daha gevrek oluyor.

Fırından çıktıktan kurumeyveleri de karıştırıp tamamen soğumasını bekleyin. (Çikolata parçacıkları ekleyecekseniz soğuduktan sonra ekleyebilirsiniz). Soğudukça gevrekliği artıyor. Ağzı sıkı, hava geçirmez kavanozlarda buzdolabında saklayabilirsiniz.

Reklamlar

3 Responses to “Granola”

  1. Texsas cook Says:

    LOVE IT GIRLLL!!! Going to make it right away.

  2. Gulipek Says:

    Bu granola’yi granola bar’a nasil cevirebiliriz acaba?

    • zesrat Says:

      Gulipek,

      Bildigim kadariyla sivi seker (pekmez, bal, akcaagac surubu, vb.) ve yag (sivi yag, hindistan cevizi yagi, tereyag, tahin vb. miktarlarini artirip sikica bir tepsiye bastirarak pisirilirse bar elde ediliyor. Ben bu tarifi nasil cevirecegini denemedim ama verdigin ilhamla denemek istiyorum:) Tesekkur ederim!


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: