Ispanaklı Paratha

Mayıs 8, 2012

Hint yemeklerine, özellikle ekmeklerine bayılırım.  Baharatlı ve sebzeli çeşitlerinin de çok yaratıcı olduğunu düşünürüm. Bugüne kadar evde herhangi bir çeşidini yapmak aklıma gelmemişti. Geçenlerde kızımın Hintli bir arkadaşına okul sonrası uğradığımızda annesi bize bugün tarifini vereceğim Paratha denen ekmeklerden yaptı. Hiç üşenmeden, çabucak! Kızım da çok sevince, ben de evde yapmak için tarifini aldım. Bizim yediğimizin içinde hafif baharatlı patates ve ev yapımı taze peynir vardı. Biraz araştırıp bir çok Paratha tarifi topladım. En çok içinin yanısıra hamuruna da sebze karıştırılan tarifler hoşuma gitti. Sonra aklıma yapabileceğim türlü türlü şekli geldi. Sırayla hepsini  deneyeceğim. Bugün ıspanaklı keçi peynirli bir Paratha yaptım. Görüntüsüne de, tadına da bayıldık! Eğer hamurunu sade yapmak isterseniz yoğurtlu ıspanak püresi yerine, sadece su kullanabilirsiniz. İçine de sebze püreleri, kavrulmuş otlar, değişik peynirler koyabilir, veya tamamıyla boş bırakabilirsiniz.

Image

Ispanaklı Paratha

2 su bardağı tam buğday unu

1.5 su bardağı dolusu taze ıspanak

2 yemek kaşığı yoğurt

tuz

2 yemek kaşığı zeytinyağı (pişirmek için)

İçi için:

150 gram taze keçi peyniri

1 avuç taze frenk soğanı (isterseniz)

1 çay kaşığı kimyon (isterseniz)

Unu ve istediğiniz kadar tuzu eleyerek derin bir kaba koyun.

Mutfak robotuna ıspanakları ve yoğurdu koyup püre haline getirin. Ispanak püresini yavaş yavaş una karıştırıp bir hamur yapın. Hamuru 5-10 dakika tezgahın üstünde dinlenmeye bırakın.

Ayrı bir kapta keçi peyniri, doğranmış frank soğanı ve kimyonu çatalla ezerek karıştırın.

Yumurta büyüklüğünde bir parça hamur alıp unlanmış masanın üstünde yaklaşık 15 cm çapında açın. İçerisine ceviz büyüklüğünde peynirli karışımdan koyup bohça şeklinde, bütün kenarlarını ortada birleştirip kapatın. Tekrar elinizin içinde yassılaştırıp, çok bastırmadan tekrar 15 cm çapında açın (Paratha’ların kalınlığı yaklaşık yarım cm olacak).

Bir kaç dakika önceden orta hararetli ocağın üstüne koyduğunuz tavada her iki tarafına zeytinyagi gezdirdiginiz Paratha’lari altın rengi gözenekler oluncaya kadar pişirin.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Reklamlar

3 Responses to “Ispanaklı Paratha”

  1. Bahar Says:

    offf nefis görünüyor!

  2. Gulipek Says:

    Hazir aldiklarimdan oldukca degisik bir paratha. Cok guzel gorunuyor. Ilk firsatta deneyecegim. Einize saglik.


Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: