Peynirli Cevizli Kurabiye

Mayıs 16, 2012

Çocukken yapılan tabakta yemek bırakmama uyarıları, bende ileriki yaşlarda  buzdolabında malzeme bırakmama şeklinde işe yaradı. Arta kalan herşey peşimden koşacakmış gibi geliyor. Azar azar alışveriş etmeye çalışsam da mutlaka birşeyler artıyor, tazeliğini yitirmeye başlıyor. Bu sıralar bir an önce bitirilmesi gereken bir kaç çeşit peynir var dolapta. Peynirlerin bir kısmıyla bugünkü kurabiyeleri yaptım. Geri kalanını da peynir suflesi ve peynirli omletle bitireceğim.

Bu kurabiye kolaydan da kolay. Pişirme ve bekleme süreleri dışında 10 dakikadan az bir el emeği gerektiriyor. Üç dakikada karıştırılıp yarım saat dolapta dinlendiriliyor. Dinlendikten sonra da beş dakikada şekil verilip, 15 dakika pişiriliyor. Biraz önce fırından çıkardım. Ev mis gibi kokuyor!

Aşağıda benim kullandığım ölçüleri verdim. Ama benim tavsiyem başka çeşit peynirler (veya unlar) kullanabilmek için göz kararı yapmak. Üç aşamaya dikkat etmek yeterli:

1) Peynire kremamsı bir macun elde edinceye kadar tereyağı eklemek (bu durumda yumuşak ve yağlı peynirlerlere yağ eklemeniz gerekmeyebilir);

2) Bu karışıma tane tane (irmik gibi) bir kıvam elde edinceye kadar un eklemek;

3) Tane tane olan bir önceki karışıma yumuşak bir hamur kıvamı alıncaya kadar ceviz eklemek.

Image

 

Peynirli Cevizli Kurabiye

100 gram iri doğranmış peynir (ben evde kalan isli çedar ve gouda karışımını kullandım)

1 yemek kaşığı tereyağı

½ su bardağı ceviz içi

1 su bardağı tam buğday unu

1 çay kaşığı tatlı veya isli paprika (kimyon da ilginç olabilir)

tuz (peynirleriniz yeterince tuzlu değilse)

Fırını önceden 165 derecede ısıtın.

Mutfak robotuna önce peynirleri ve bir kaşık tereyağını koyup pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Unu ekleyip karıştırmaya devam edin. Karışım irmik gibi, tane tane bir görüntü alacak. Son olarak cevizleri ekleyin. Ezilen cevizlerin yağı ile karışım hamur kıvamını alıncaya kadar karıştırın.

Hamuru bir disk haline getirip yağlı kağıda sarın ve yarım saat dinlenmek üzere dolaba kaldırın.

Dolaptan çıkardığınız hamuru isterseniz kalıpla, isterseniz elinizle şekil verip aralıklı bir şekilde pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin. 15 dakika önceden ısıttığınız fırında pişirin. Tamamen soğuyunca veya ılık servis edebilirsiniz.

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: