Sebzeli Balık Çorbası

Temmuz 19, 2012

Bugün balık çorbası yapmaya karar verip alışverişe gittim. Nasıl bir çorba yapacağım konusunda hiçbir fikrim yoktu; dolaşırken belirlenir diye düşündüm. İlk önce başlangıç değil, ana yemek olmasını istediğime karar verdim, sonra gerisi geldi. Bol sebzeli, bol aromalı bir çorba çıktı ortaya. Yaz için ideal bir akşam yemeği. Yanına da iyi gider diye düşünüp tamamen kafamdan uydurduğum bir mısır ekmeği yaptım. Yazmak niyetinde bile değildim; ama çok güzel olduğu için onu da yazacağım.

Image

Sebzeli Balık Çorbası

1 Levrek (filetosu çıkarılmış; başı, kuyruğu ve kemiği ayrıca kullanılmak üzere)

1 iri kurusoğan

½ kök rezene

4 diş sarmısak

½ cm zencefil

2 kaşık zeytinyağı

1 havuç, jülyen kesilmiş

1 kırmızı kapya biber, jülyen kesilmiş

1 kabak, jülyen kesilmiş

1 avuç taze börülce, ikiye bölünmüş

3 domates, rendelenmiş

2 yaprak defne

bir tutam tane kişnis

bir tutam tane kimyon

tuz, değirmen karabiber

4 bardak kaynamış şu

süslemek için limon dilimleri ve rezene yaprakları

Balığın kuyruğu, kafası ve kemiklerini bir tülbente sarin. (Bunu çorbanın suyunu lezetlendirmek için yaptım. Siz isterseniz koymayabilirsiniz)

Büyük bir tencerede zeytinyağını kızdırın ve önce küp küp doğradığınız kurusoğanları ve rezene kökünü şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Daha sonra ufak ufak doğranmış sarmısak ve zencefili de ekleyip bir dakika daha kavurun. Kapya biberlerle havucu da ekleyip kavurmaya devam edin (yaklaşık iki dakika). Kabakları, börülceyi, tane kişniş, tane kimyon, defne yaprağı, tuz ve karabiberbiri de ekleyip bir iki dakika tencerede çevirin. Üzerine kaynamış suyu ekleyip, tülbente sarılı balık parçalarını ucundan tutup suyun tamamen içine batmasını sağlayın. Tülbentin ucunu tencerenin dışına çıkarıp, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yarım saat pişirin.

Sebzeler iyice yumuşayınca, tülbenti çıkarın ve rende domatesi ekleyin. Çorba domateslerle birlikte tencerenin ağzı açık şekilde 10 dakika kadar kısık ateşte pistikten sonra, küp küp kestiğiniz balık parçalarını da tencerenin içine atın. Balıklar opak bir renk alıp kat kat açılmaya başlayınca (yaklaşık 4 dakika) ocağı söndürün.

Servis ederken limon dilimleri ve rezeene yaprakları ile süsleyin.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Reklamlar

One Response to “Sebzeli Balık Çorbası”


  1. esra bunun neresi kolay ama mutlaka çok güzeldir


Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: