Bamya Kavurma

Ağustos 21, 2012

Eskiden bizim evde bamyaya bıçak değmezdi. Sapı özenle alınır, bütün bütün bamyalarla etli veya zeytinyağlı bamya yemekleri yapılırdı. Her ikisini de halen çok severim, ama başka memleketlerde bamyayla –hem de doğrayarak- yapılan yemekleri öğrenince bamyayı yeterince değerlendiremediğimi düşündüm. Örneğin bamyanın kıvam artırıcı olarak kullanandığı yemekler var. Lousiana’nın çorba/yahnisi Gumbo’sunda, veya taze iç baklagillerle ve taze mısırla yapılan Soccutash’ta olduğu gibi. Bamya karamelize olana kadar pişirildiğinde ise apayrı bir lezzeti oluyor. Bamya sevmeyenlere mutlaka denetilmeli, belki böyle severler. Bu tarifte de bamya hafif karamelize oluyor. Taze patatatesle de güzel bir çift oluyorlar. Yine çok ama çok basit.

Image

Image

Image

Bamya Kavurma

(Tarifi thirschfeld‘den uyarladım)

250 gr bamya (mümkünse irilerinden)

1 orta boy taze patates

1 avuç maydanoz

3-4 dal taze nane

1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

1 kahve kaşığı limon suyu

1 diş sarmısak

1 kaşık zeytinyağı

tuz

Bamyaların sap ve üst kısımlarını ayırıp geri kalanını yarım santim eninde halkalar halinde kesin. Patatesi de soyup, ufak küpler halinde kesin ve kararmaması için suda bekletin.

Diğer bir tarafta bir doğrama tahtası üzerinde sarmısak, tuz, limon kabuğu rendesi, limon suyu, nane ve maydanozu ince ince, ve hepsini bir birine karıştırarak doğrayın.

Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp, üst üste gelmemelerine dikkat ederek bamyaları tavaya koyun. Orta hararetli ocakta altları hafif kahverengileşinceye kadar karıştırmadan pişmelerini bekleyin. Altları pişince patatesleri de ekleyin, ve patatesler ve bamyalar tamamen pişinceye kadar kavurun.

Ocağın altını söndürüp doğrama tahtası üzerinde hazırladığınız harcı da ekleyin ve iyice karıştırın.

Sıcak veya ılık servis edebilirsiniz.

Reklamlar

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: