Tam Buğday Unlu Pide

Şubat 4, 2013

Kızımla beraber sürekli birşeyler pişiriyoruz, ama hiçbir şeyden ekmek yapımından etkilendiğimiz kadar etkilenmiyoruz. Ekmek yaparsak hiç aç kalmayız diye mi düşünüyoruz, kendi kendimize yetebildiğimizi mi hissettiriyor bilemiyorum. Ama ekmek yaptığımızda kendimizle bayağı gurur duyuyoruz. Ekmeğin her aşamasını birbirimize evin içinde koşturup, bağırarak duyuruyoruz: “Maya işlemeye başladıııı!!!”, “Hamur iki katına çıktııı!!!” Daha önce de yazmıştım; bazen sırf evin içi taze ekmek koksun diye bile ekmek pişiriyoruz.

Bu pideler için sadece tam buğday unu kullandım, ama genelde benzer tariflerde en az yarı yarıya beyaz un karıştırılıyor. Ben direndim, sadece tam buğday unu koyup denemek istedim. Sonuç gayet olumlu. Belki biraz daha sert, belki de daha az kabarıyor o kadar. Oldukça basit bir tarif. Resimdeki oklavayı görüp korkup kaçacaklara sesleniyorum: Buradaki işleme kesinlikle hamur açmak denemez. Önce elinizle yassılaştırdığınız hamur yumağının üstünden üç-beş defa oklava ile geçiyorsunuz. Lütfen caydırıcı olmasın!

IMG_3495

Tam Buğday Unlu Pide

3 su bardağı tam buğday unu

1 su bardağı ılık su

½ paket kuru maya

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Bir çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı şeker

Küçük bir kase içerisinde yarım bardak ılık su, şeker ve mayayı karıştırıp bir kenarda 10 dakika kabarmasını bekleyin.

Derin bir kaba elediğiniz unu, tuzu, zeytinyağını ve kalan suyu ve erimiş mayayı koyup çok kuru olmayan elastik bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Tek bir top haline getirin ve üzerine kurumaması için birazcık zeytinyağı sürün. Yoğurduğunuz kabın içerisinde, üzerini temiz bir bezle örtüp 1 saat dinlendirin.

Hamur iyice kabardıktan sonra örtüyü kaldırıp, yumruğunuzla bir kaç defa yoğurarak, hamurun bütün havasını çıkarın. Avuç içi kadar parçalara ayırıp yuvarlayın. Parçaları tezgahın üçerinde 15 dakika dakika dinlendirin.

Hafif un serpiştirdiğiniz tezgah üzerinde önce elinizle yassılaştırdınız hamuru oklava ile yarım santim inceliğinde açın. Hamur oklavaya yapışıyorsa üzerine biraz un serpebilirsiniz.

Isıttığınız yapışmaz tavada teker teker, (eğer sığıyorsa bir kaç tane bir arada) her yüzünü yaklaşık ikişer dakika (yer yer kahverengi bir renk alıncaya kadar) pişirin.

IMG_3484

IMG_3490

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: