İncirli Pavlova

Eylül 6, 2013

Mevsiminde meyve sebze yemek doğru olanı tabii. Sadece biraz telaşesi oluyor. İncir bitiyor, erikleri kaçırmayayım… Hatta bazıları için öyle dar bir pencere var ki, kaçırmamak için manav kapısında beklemek gerekiyor. Taze bakla mesela.

Bugün de incirlerin sonu gelmeden (geçen seneki tarifte olduğu gibi) meyveyi olduğu gibi tüm güzelliğiyle bırakan bir tatlıyla uğurlayayım dedim. En hafifinden bir altlık yaptım sadece. Pavlova, sıkça yaptığım tatlı. Özellikle yediklerine çok dikkat eden misafirlerim (marul-yiyengiller-onlar-kendilerini-bilirler) geldiğinde gönül rahatlığıyla yaptığım tatlılardan biri.

Üzerine mevsimin en güzel meyvelerini koymak için, hafif mi hafif bir taban. Üzeri beze dokusunda kıtır kıtır, ancak içi köpükle lokum arası bir kıvamda. Tabanla meyveler arasında da genellikle krema; yukarıdaki arkadaşlar geliyorsa süzme yoğurt, ya da mascarpone peyniri koyuyorum. Her birini bazen biraz balla, bazen akçaağaç şurubuyla bazen de şekerle tatlandırıyorum. Meyveye yakışacağını düşündüğüm baharat olursa da, ya tabanına, ya da kremasına ekliyorum. Yine keyfe ve mevsime göre binbir şekle sokulabilecek bir tarif.

IMG_5332

İncirli Pavlova

Tabanı için:

4 yumurta akı

½ su bardağı toz şeker

½ yemek kaşığı mısır nişastası

1 çay kaşığı elma sirkesi

Arasına:

1 su bardağı taze krema veya süzme yoğurt

1 yemek kaşığı bal

Üzerine:

10-12 adet incir

Doğranmış antep fıstığı içi

Çektirilmiş balzamik sirke (isterseniz)

Fırını önceden 140 derecede ısıtın.

Bir kasenin içerisinde nişasta ve şekeri karıştırın, kenara alın. Yumurta aklarını derin bir cam kaba koyup çırpmaya başlayın. İyice beyazlaşınca (ama henüz katılaşmadan) dört beş etapta (biraz ekleyip, biraz karıştırarak) kasedeki şeker/nişasta karışımını ekleyin. İyice katılaşıncaya kadar (kabı ters çevirdiğinizde hiç dökülmeyecek) çırpın. Sirkeyi de üzerine serpip spatulayla hafifçe karıştırın.

Karışımı, pişirme kağıdı döşediğiniz fırın tepsisine yuvarlak, yaklaşık 18 cm çapında, ve 3-4 santim yüksekliğinde bir daire şeklinde yayın.

Fırında bir saat pişirin. Piştikten sonra da fırını söndürüp bir iki saat kapağı kapalı fırının içinde hafifçe kurumasını bekleyin. Dışı hafif çıtır çıtır, içiyse yumuşak kalmalı.

Diğer bir kapta süt kremasını veya yoğurdu, balla çırpın. Eğer çektirilmiş sirke kullanacaksanız yarım bardak kadar balzamik sirkeyi küçük bir tavaya koyun. Önce hızlıca kaynatın, sonra altını iyice kısıp hacmi yarısına ininceye kadar pişirin. Kenara alıp soğutun.

Bütün parçalar tamamlanınca tabanı pasta tabağına koyun, üzerine krema veya yoğurdu yayın. Meysim meyvelerini dizip fıstıkları serpin. En üstüne de ince bir ip gibi sirke çektirmesini gezdirin.

İsterseniz tek büyük bir taban yerine 6 küçük taban da pişirip, aynı işlemlerle birer kişilik Pavlova’lar da yapabilirsiniz.

8 Responses to “İncirli Pavlova”

  1. gülnur Says:

    kaç derecede ne kadar süre pişirmeliyiz?

  2. zesrat Says:

    Merhaba,
    140 derecede bir saat pistikten sonra, bir iki saat de firin kapatildiktan sonra icinde bekletiliyor.

  3. Sedef Says:

    fırını söndürdükten sonra kapak açık mı kapalı mı bekletiyoruz içinde?

  4. Sedef Says:

    esra’cım son sorum şöyle. beze şeklindeki tabanı yaptık diyelim, bunu bekletip kremasını ve meyvesini sonra koyup yiyebilir miyiz? yani esas soru bezeyi bekletebilir miyiz? eğer cevabın evetse, nerde muhafaza etmek gerekir? çünkü akşamın 9’unda koydum onu fırına. gece yarısı değil de yarın mı tamamlasam acaba tatlıyı diye düşünüyorum 🙂


  5. […] diye düşünüyordum. Nazik yapısından dolayı hep nazik eşlikler düşünmüşüm. Çokça Pavlova’nın üzerine, arada da hafif limonlu krema üzerinde kullandım. Bu aralar körpe yapraklarla […]


Sedef için bir cevap yazın Cevabı iptal et