Sumaklı Midye / Brüksel’den Merhaba!

Kasım 2, 2014

İki aydır Brüksel’deyiz. Yerleşmek, alışmak gibi safhaları -daha önceki taşınmalarımıza kıyasla- bu defa çok daha çabuk atlattık. Belki de bu üçüncü taşınmamızla adaptasyon yeteneğimizi geliştirdik, ya da burayı beklediğimizden daha çok sevdik. Bilemiyorum. Sonunda en sevdiğim aktiviteye, bloğuma döndüğüm için çok sevinçliyim. Bıraktığım yerden devam etmek için, aklımda hep ilk olarak midye tarifi vermek vardı. Bu tarife gelene kadar çokça midye yedim, çokça tarif okudum, sordum soruşturdum. Bugün sonunda kendi tarifimle ilk midyeyi pişirdim! Burada bin türlü midye yapılıyor. Her denediğim çeşitle neyi sevip sevmediğime karar verip, kendi seveceğim midye hakkında fikir edindim. Örneğin, kremalı çeşitleri sevmediğime, bira buharında pişen birayı en az şarapla pişmiş midye kadar sevdiğime, hafif bir ekşiliğin olmazsa olmayacağına en baştan karar verdim. Yanında yemek için de tercihim kesinlikle çıtır çıtır baget ekmek. Burada çoğu yerde kızarmış patatesle servis ediliyor. Ama o enfes suyun tadı bence en güzel ekmekle çıkıyor. Yaza doğru domatesli, acılı bir tarif de vermeyi düşünüyorum. O zamana kadar sanırım bu tarife sadık kalırım, ya da çok özlemiş olursak bir iki defa midye dolma yaparım. IMG_9145 Sumaklı Midye

1 kg kara midye

5 ince pırasanın beyaz kısmı

1 iri soğan

2 diş sarmısak

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 şişe bira (Sarışın bira kullanmanızı tavsiye ederim. Ben isminin cazibesinden Omer kullandım!!)

Deniz tuzu, karabiber

1 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı sumak

Süslemek içim bir tutam ince doğranmış maydanoz

Midyeleri derin bir kaba koyup, kabı midyelerin üzerini örtecek kadar soğuk suyla doldurun. 20 dakika suda bekletin. Daha sonra tek tek midyeleri çıkarıp, kırık/çatlak olanlarını ayıklayın. Ağzı açık olanları da sertçe tezgaha vurun. Eğer ağzı kapanıyorsa kullanabilirsiniz. Kapanmıyorsa onları da kırık/çatlak olanlarla birlikte atın. Kalan midyelerin varsa kenarından sarkan ‘sakal’larını temizleyin. Bunun için midyeyi elinize alıp, sakalı midyenin ince kenarına doğru çekin (geniş tarafına doğru çekerseniz, ağzının açılma riski var). Son olarak, üzerlerini elinizle veya bir bezle ovalayıp, pürüzleri silin. Temizlenmiş midyeleri bir tabağa alın. Diğer taraftan ağzı sıkı kapanan (mümkünse demir) bir tencereye zeytinyağını koyup, ince ince doğradığınız soğanları, ardından da pırasaları koyup her ikisi de yumuşayıncaya kadar orta hararetli ateşte kavurun. Pırasa ve soğanlar iyice yumuşayınce dövülmüş sarmısakları da ekleyin bir iki dakika daha kavurmaya devam edin. İstediğiniz ölçüde tuz (midyeler içerdikleri tuzun birazını ısladığınız kaba bıraksa da, içlerinde yine bir miktar tuz kalacaktır. Tuzu az atmanızda fayda var) ve karabiber ekleyin. Tencerenin altını açıp bir şişe birayı tencereye dokün. Tencerenin kapağını kapatın ve kaynar kaynamaz (harlı ateşte, yaklaşık 2 dakika sonra) tencerenin kapağını açıp temizlenmiş midyeleri atın. Tencerenin kapağını kapatıp, ateşi orta hararete düşürün ve 10 dakika kapağı hiç açmadan pişirin. Biranın buharında tüm midyeler açılacak ve midyeler bu sürede pişmiş olacaktır. Son olarak küçük bir tavada tereyağını eritin ve erir erimez içine sumağı karıştırıp, tereyağını ocaktan alın. Sıcak sıcak midyelerin üzerine gezdirin. Servis kabına alıp, üzerini ince doğranmış maydanozla süsleyin.

Reklamlar

2 Responses to “Sumaklı Midye / Brüksel’den Merhaba!”


  1. ben de denemek istiyorum.eline sağlık

  2. zesrat Says:

    Tesekkurler Sedef Abla!


Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: