Unsuz Kraker
Nisan 25, 2014
Tariflerimden biri eğer kamu hizmeti sınıfına girecekse, o bu olabilir! Unsuz kraker isteyen çok ama öyle kolayca bulunmuyor. Ben İstanbul’da iki yerde gördüm, her ikisinin de bir paketinin fiyatına bu tariften üç tepsi yapabilirsiniz☺ Harcayacağınız emek bir kabın içerisinde tahıl/çekirdekleri karıştırıp fırına yaymaktan ibaret. Diyetimde atıştıracak birşeylerim olsun, gluten benden uzak, Omega-3, bol lif benim olsun diyen herkes denemeli derim. Kahvaltıda, yemekte, üstüne birşeyler koyup çayın yanında, heryere yakışıyor. Denettiğim herkes çok sevdi, hatta bir arkadaşım seri üretime geçmem konusunda ısrar ediyor. İstanbul’da artık günlerim sayılı olduğu için buna imkan yok. Ama tarif burada! Aşağıdaki tarif en temel krakerim. Bir sürü değişiklik yapılabilir. Baharatlar eklenebilir, çekirdeklere ek (ya da yerine) çekilmiş fındık fıstık eklenebilir. Tek tavsiyem keten tohumunu değiştirmemeniz. Sebebi şöyle: Göz gezdirdiğim bir sürü kraker tarifinde yumurta veya yumurta akı kullanılıyordu. Ben bu tür saklanabilir atıştırmalıklarda yumurta kullanmamaya, hatta tamamen vegan yapmaya çalışıyorum. Derken aklıma Amerika’da çocuğu yumurtaya allerjisi olan annelerin hamur işlerinde yumurta yerine suyla karıştırılmış keten tohumu kullandıkları geldi. Zaten severek ekleyecektim ama bu sebepten tarifin sabiti haline getirdim. Bu temel tarif dışında şimdilik zahterli, çörek otlu ve biberli denedim. Üçünü de sevdim ama favorim halen aşağıdaki tarif.
Unsuz kraker
1 su bardağı yulaf
½ su bardağı keten tohumu
¼ su bardağı ayçekirdeği içi
¼ su bardağı susam
½ çay kaşığı deniz tuzu
1 su bardağı içme suyu
Tüm malzemeleri derin bir kaba koyup hafifçe elinizle karıştırın. Üzerine suyu döküp, biraz karıştırdıktan sonra kabın üzerini uygun bir kapak ya da tepsiyle kapatın. Arada bir iki defa karıştırarak, yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakın. Sürenin bitimine yakın fırınınızı 150 derecede ısıtın. Tüm suyunu çekip gevşek bir hamur kıvamına geldiğinde elinizle veya büyük bir kaşıkla yoğurabildiğiniz kadar yoğurun (isterseniz mutfak robotunda çabucak, hafif parçacıklı kalıncaya kadar çekebilirsiniz.)
Düz bir tespiye fırın kağıdı serin ve kağıdı hafifçe yağlayın. Hamuru elleriniz ya da bir oklaya yardımıyla tüm tepsiye yayın. Bir bıçağın ucuyla karelere ya da istediğiniz başka şekillere ayırmak için hamurun üzerini çizin. Fırında yaklaşık bir saat, hafif altın sarısı bir renk alıp, tamamen kıtır kıtır oluncaya kadar pişirin. Pişirdikten sonra tamamen soğumasını bekleyin ve kuru bir kapta muhafaza edin.
Nisan 25, 2014 at 11:32 am
keten tohumu öğütülmüş mü olmalı, tohum hali mi kullanılıyor?
Nisan 25, 2014 at 12:10 pm
ben tohum kullandim.
Nisan 26, 2014 at 5:38 am
Soylediginiz gibi bu tarifin icerisine istenilen herey eklenip cikarilabilir, oldukca esnek bir tarif. Ben cok sik vegan granola yaptigim icin artik her hafta yeni eklemeler yapiyorum, kitir kitir degilde daha cok hafif islak, ortasi biraz yapiskan disi citir citir olanlarindna hslaniyorum Ama bu tarifteki kitirlar uzun sure saklanabilir, ellerinize saglik
Nisan 26, 2014 at 5:40 am
Cok tesekkur ederim! Granola yaparken hangi yaglari kullaniyorsunuz?
Nisan 29, 2014 at 6:03 am
Sizi de listeye ekledim. Haber vermek istedim…
Mayıs 2, 2014 at 4:52 am
Cok tesekkurler!
Ağustos 30, 2014 at 1:09 pm
Bunu görmemistim Esra. Son senelerde iyiden iyiye gluten icerikli gidalardan rahatsiz olmaya basladigim icin yulaf sime yariyordu. Bu da cok iyi olacak. Ellerine saglik.
Kasım 2, 2014 at 1:03 pm
Aslicim cok sagol! Bugun tekrar dondum bloguma. Bloguma ugramana cok sevindim:)